Vigtigheden af at blive set

Forestil dig, at du som ung voksen pludselig bliver i stand til at kunne skrive beskeder og e-mails, forstå fagtekster, og forfatte skriftlige opgaver. Tænk at pludselig kunne mestre den basale kommunikation, som mange mennesker tager for givet hver eneste dag.

Det blev virkeligheden for 20-årige Nicklas Juel Jensen fra Store Heddinge, da han startede på grundforløbet som vejgodschauffør på EUC Sjælland. På erhvervsuddannelsen får han en IT-rygsæk og modtager undervisning i de hjælpeværktøjer, der eksisterer for ordblinde. Det har forandret hele Nicklas verden. Lige pludselig kan han ting, der tidligere var meget svære.

 Nicklas Juel Jensen vejgodschauffør lastbil
Nicklas Juel Jensen er godt i gang med sin uddannelse som vejgodschauffør. 

 

IT-rygsækken hjælper ham ikke kun i skolen, men også privat. Nu kan han uhæmmet skrive med sine kammerater, uden at være bange for, at de ikke kan forstå hans sprog. Han har også fået installeret programmet TeamViewer på computeren og på sin telefon. Her indtaler han hvad han vil sige, og det bliver automatisk oversat til skrift. Herefter er teksten klar til udskrivning. 

For Nicklas var tiden i folkeskolen op ad bakke; flere forskellige skole- og lærerskift gjorde, at han ikke fik den nemmeste start på sin efterfølgende ungdomsuddannelse. Det var først i forbindelse med et forløb på Fremtidslinjen i Køge, at det opdages at Nicklas er ordblind. 

Efter folkeskolen kommer Nicklas i kontakt med transportfirmaet fra Næstved, Frede Andersen & Søn. De søger en vejgodschauffør-elev, og det bliver startskuddet for Nicklas. Han kommer til samtale, hvor mester forsikrer ham om, at hans ordblindhed ikke er en hindring for at blive uddannet som chauffør. Mester har flere chauffører, der er ordblinde, uden at det giver problemer. For første gang i sit liv føler Nicklas sig set. Mester tilbyder ham 14 dages praktik, hvor de kan lære hinanden at kende - og det ender med et tilbud om en læreplads. 

Nicklas har for nylig afsluttet sit grundforløb med et 10-tal i dansk og et 12-tal i naturfag. Han er gået fra at have følt sig utilstrækkelig, til at tro på sig selv og hans fremtid. Om sin oplevelse på grundforløbet som vejgodschauffør, fortæller Nicklas selv: 

- Det har været en utrolig positiv oplevelse. Her har jeg fået chancen for at bevise, at jeg kan noget! Ikke bare med mine hænder, men også bogligt. Jeg har fået meget med i min rygsæk i form af viden, praktisk erfaring, kammeratskab og selvtillid. Det har været dejligt, at blive mødt af lærere, der gider én og som gerne vil hjælpe. Nu ser jeg frem til at starte på hovedforløb uden frygt for boglige fag. 

Bevæbnet med nye hjælpemidler i bagagen, og støtte fra både erhvervsskolen og mester ser fremtiden anderledes ud. Nu er det Nicklas, der er i førersædet!