Franske forbindelser

Lærerne Lone Clemmensen og Maja Vej Karlshøj tog sammen med deres franskhold fra 2. og 3. g. mod gymnasieklassen fra Perpignan. Forud for ”Franskdagen” havde eleverne forberedt præsentationer på fransk – 3.g et oplæg om det danske skolesystem, mens 2.g. havde forberedt oplæg om hverdag som elev på et dansk gymnasium. Ydermere havde alle eleverne i mindre grupper forberedt en byvandring på fransk i Køge by, når de i mindre grupper skulle vise Køge frem. Shaka Toko-Mangan Engelbrecht fra 3l og Emily Birkelund Nielsen fra 2f har begge fransk på højniveau, og de havde set frem mod dagen med stor spænding

”Vi fik at vide et par uger i forvejen, at vi sammen med anden årgang skulle have besøg af en gymnasieklasse fra Perpignan og være værter for en dag for franske elever. Og dernæst fik vi opgaven at forberede os til besøget,” siger Shaka Toko-Mangan Engelbrecht, som går i den klasse på innovationsstudieretning, som har fransk på højniveau. ”Vi er vant til at rejse ud på studieture og møde mennesker i deres eget miljø, men det var rigtig fedt at få dem ”hjem” på vores egen skole. Og så var vi spændte på at være sammen med ”rigtige” franskmænd hele dagen. Normalt i undervisningen er det jo bare os og vores lærer, og her er det muligt at slå over i dansk, hvis der er behov – det vidste vi godt ikke ville være en mulighed her – og med engelsk ville det nok heller ikke gå an. Så vi var rigtig spændte på at være tvunget til at tale og tænke på fransk,” fortæller Emily Birkelund Nielsen, som går på IBS English, for at tage sin studentereksamen på engelsk. Både Shaka Toko-Mangan Engelbrecht og Emily Birkelund Nielsen går meget op i alt der er fransk og drømmer begge to om at arbejde og leve i Frankrig engang: ”Jeg har meget familie i Frankrig – mine fætre og kusiner bor fx i Paris, og det er fedt at være dernede og vælte sig i det franske gloser,” siger Shaka Toko-Mangan Engelbrecht. ”Jeg er kommet meget i Frankrig på ferier med mine forældre – og har virkelig fået smag for det franske – sproget, kulturen, livsstilen, menneskerne og de varmere himmelstrøg,” siger Emily Birkelund Nielsen.

Krydse grænser
”Det var rigtig spændende at se, hvor meget vi kunne – det var grænseoverskridende ja, men fedt at få testet sig selv af. De var søde og lidt generte, men vi fik rigtig meget ud af dagen,” siger Shaka Toko-Mangan Engelbrecht og tilføjer: ”Vi udvekslede erfaringer om forskelle og ligheder i de to landes skolesystemer. Formerne i Frankrig er også stivere end her – de holder på etikette og tiltaleformer – som Danmark i 1950’erne, og vi oplevede, at vores franske gæster var overraskede over vores frihed og mere afslappede omgang med lærerne.” Emily Birkelund Nielsen supplerer: ”Ja, der er strammere retningslinjer i det franske samfund – vores hverdag kom meget bag på dem. De har lange skoledage til kl 17, så fritid med sport og arbejde kender de heller ikke til. Der er også forbud mod at bære religiøse tegn og symboler fx smykkekors i franske skoler – i et samfund, som ellers er multikulturelt. Det var meget spændende at tale med dem om forskelle og ligheder i vores tilværelser. Der er også mange ting, vi er enige om fx at vi skal være bedre ved miljøet”.

”Det er vigtigt at møde hinanden på tværs af grænser og lære om hinanden. Det er nødvendigt for at komme godt ud af det med hinanden – og forståelse og gode relationer skal der til i en global verden fx løser vi kun klimakrisen sammen,” tilføjer Shaka Toko-Mangan Engelbrecht..